dinsdag 17 maart 2009

Revalidatiesector voert actie aan RIZIV

ma 16/03/09 13:32 (UPDATE video) - Enkele honderden personeelsleden van de Centra voor Ambulante Revalidatie (CAR) hebben vanochtend actiegevoerd aan de gebouwen van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) in Brussel. De actievoerders wilden op die manier hun eisen voor meer personeel kracht bijzetten.

In de revalidatiecentra geldt al 17 jaar een personeelsstop. Daardoor lopen de wachttijden flink op, in vele gevallen tot zelfs meer dan een jaar.

"Als ouder van een kind van 3 met serieuze problemen, moet je nu wachten tot het kind bijna 5 jaar is voor het echt behandeld kan worden. Intussen zijn de problemen veel erger geworden", legt Nadia Brocatus van het CAR in Oostakker uit.

"Ouders zijn aan de telefoon vaak boos op ons. Uiteindelijk zijn wij een centrum voor complexe problemen maar die mensen kunnen bij ons niet meer terecht", aldus Brocatus.

Naast extra personeel, willen de actievoerders ook een duidelijke afbakening van de doelgroepen die ze moeten behandelen.

"In tegenstelling tot de privélogopedisten werken wij met complexe problematieken, maar we hebben wel dezelfde behandelingstermijnen. Wij moeten het probleem behandelen in een periode van twee jaar, daarna mogen de mensen niet verder bij ons behandeld worden, zelfs niet tegen betaling", luidt het.

In de revalidatiecentra worden kinderen met ontwikkelingsstoornissen, ADHD of autisme behandeld. Ook volwassen met een hersenletsel of spraakstoornissen krijgen er een behandeling.

Bekijk hier het filmpje

BRON: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/binnenland/090316_revalidatiesector_protest

Geen opmerkingen: