donderdag 2 april 2009

Muzikale opvoeding is vaak odnermaats

wo 01/04/09 13:33 - In veel scholen is de muzikale opvoeding ondermaats. Dat blijkt uit gegevens van de Vlaamse onderwijsinspectie.

De voorbije acht jaar werden 2.500 basisscholen en 950 secundaire scholen doorgelicht. Veel scholen moesten zaken bijsturen, maar opvallend is dat zowat overal de muzieklessen beter kunnen.
(Belga)

In het basisonderwijs zijn er meestal geen speciale leerkrachten en in het secundair onderwijs zit muziek vaak in het verdomhoekje.

"De modale ouder, maar ook de modale school, kijkt eerst naar wiskunde of naar talen. Bij de deliberatie komen die muzische vakken die al weinig voorstellen op een wekelijkse lessentabel, toch wel pas in derde orde aan bod", zegt inspecteur-generaal Peter Michielsen.

Vaak staan leraars er alleen voor, moeten ze in meerdere scholen werken en hebben ze geen geschikt vaklokaal.

In het basisonderwijs kreeg ruim 65 procent van de gewone en de helft van de buitengewone scholen een gunstig advies, zonder opmerkingen. In het secundair onderwijs ging het om een kwart van de scholen. Bij de overige scholen werden tekorten vastgesteld die moesten worden weggewerkt.

Bekijk een fragment uit het journaal 1 van woensdag 01/04/2009

BRON:
http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/binnenland/090401_Muziekopschool

Geen opmerkingen: