donderdag 29 januari 2009

"Waar ik jou word" op Gedichtendag

do 29/01/09 07:10 - Vandaag is het Gedichtendag, hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen gemodelleerd naar de succesvolle National Poetry Day in Engeland. Voor het tienjarige bestaan heeft de Zuid-Afrikaanse Antjie Krog de gedichtenbundel "Waar ik jou word" geschreven. Die bundel wordt vandaag verspreid in de boekhandel.

Niemand ontsnapt vandaag aan de poëzie. In Vlaanderen en Nederland worden ruim 300 activiteiten georganiseerd.

Zo is er in Antwerpen "Een eenzame uitvaart", waarbij dichters voor eenzaam gestorvenen een persoonlijk gedicht schrijven. De Antwerpse stadsdichter Joke Van Leeuwen brengt het eerste uitvaartgedicht.

In Brugge wordt het Lappersfort voor een keer een Poëziebos. Bosdichters vertalen wat de muzes van het bos vertellen.

Zo'n 189 bibliotheken delen een poëtisch geschenk uit, bestaande uit vier kaarten met gedichten van Riet Wille, Bart Plouvier, Rutger Kopland en Mark Insingel. Ook het gedicht "Moeders" van Luuk Gruwez wordt op grote schaal verspreid op affiches.
Ook de VRT doet zijn duit in het zakje

De openbare omroep laat zich ook van zijn meest poëtische kant zien. Klara.be levert een "strijd tegen clichés" over dichters en dichten, met blogs, interviews met bekende Nederlandstalige dichters en archiefmateriaal.

Voor "De madammen" van Radio 2 wordt aan een ode gewerkt. Ketnetters kunnen dan weer hun pennenvruchten rond het thema "iets of iemand graag zien" kwijt op tv.

Eén en een.be brengen de hele dag gedichten in beeld die door omroepster Yasmine worden voorgelezen.

Deredactie.be stimuleerde zijn surfers om de actualiteit in gedichtvorm te zetten. De winnende gedichten vindt u verspreid op de site.

BRON: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/cultuur%2Ben%2Bmedia/090129Gedichtendag

Geen opmerkingen: