In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 maart gaat de zomertijd in!
De zomertijd, in België zomeruur genoemd en internationaal bekend onder de naam Daylight Saving Time (DST), en de wintertijd zijn in de vorm zoals we ze vandaag de dag kennen ingevoerd in 1996. Tussen 1977 en 1995 gold in Europa de nacht van zaterdag op zondag van het laatste weekend van maart als ingang van de zomertijd en de nacht van zaterdag op zondag van het laatste weekend van september als ingang van de wintertijd. Vanaf 1996 zijn de regels als volgt:
- De zomertijd begint om 2 uur 's nachts op de laatste zondag in de maand maart. De klok wordt dan 1 uur vooruit gezet op 3 uur. Deze zondag duurt dus slechts 23 uur; één uur korter dan een normale dag.
- De wintertijd begint om 3 uur 's nachts op de laatste zondag in de maand october. De tijd wordt dan 1 uur teruggezet op 2 uur. Dit betekent in de praktijk dat deze dag 25 uur duurt.
De winter tijd (de 'normale' tijd) duurt dus ongeveer vijf maanden, de zomer tijd plusminus zeven maanden. Tijdens wintertijd wordt het 's ochtends relatief eerder licht en 's avonds eerder donker. De zomertijd is ingesteld om mensen tijdens de lente- en zomermaanden 's ochtends meer te laten profiteren van het daglicht (bij een ongewijzigde tijd zou het namelijk veel te vroeg, als de meeste mensen nog slapen, al licht worden) en om 's avonds energie te besparen doordat het door de klok eenmalig een uur te verzetten later donker wordt en de lampen dus niet zo vroeg aanhoeven.
>>> Meer info zomertijd >>>
Geen opmerkingen:
Een reactie posten